Fira de Santa Llúcia

32 - figures de fang d'ara i de sempre Aurora

Figures de fang fetes a mà d'un a deu centímetres. D'estil tradicional i català.

   Em dic Aurora Más Poquet i sóc de Parcent, un poblet d’Alacant, però he viscut quasi tota la meva vida a Barcelona. Cap a l’any 1954, amb 16 anys, vaig entrar a  treballar d’aprenenta en un taller d’artesania de figures de fang del carrer Arc de Sant Silvestre de Barcelona, jo les pintava. L’ofici el vaig aprendre dels mestres de taller Miquel Riera i Roser Cotanda.  Al casar-me amb l’Agustí Castellano i anar a viure al barri de Roquetes vaig decidir continuar la meva feina des de casa, i a la mort dels meus mestres, pels volts dels anys vuitanta, em vaig establir pel meu conte.

  Les figures que jo faig segueixen un procés totalment artesanal,  jo m’encarrego  de fer els motllos de guix que serveixen per fer les figures, d’ emmotllar-les i repassar-les  perquè no quedi cap rebava, de coure-les en un forn especial que tinc a casa, de pintar-les i empaquetar-les per poder-les vendre, any rere any,  i exclusivament, a la fira de Santa Llúcia.

  Faig naixements, reis, anunciates i pastorets de la mida d’un centímetre, que hi caben dins d’una capsa de llumins, però també en faig de més grans, dos, tres, cinc, set, nou i deu centímetres,  d’estil clàssic i català. També tinc una infinitat de caganers tradicionals catalans que són el goig dels col·leccionistes. La meva figura fa gaudir tant a grans com a petits, aquests es deleixen amb tota la col·lecció d’animalets de diferents mides que poden afegir al seu pessebre.

   Us he de dir que perquè tot arribi a la fira de santa Llúcia he de començar a treballar el primer dia de gener. La primera meitat de l’any  emmotllo i repasso les figures i durant els primers mesos faig els motllos de les novetat d’enguany.  La segona meitat  la dedico a pintar i empaquetar . El més pesat, per a mi, és muntar i desmuntar les paradetes de fusta que vosaltres veieu, tot i que al fer-ho en equip familiar és porta una mica millor.

   Una de les coses que em fa gràcia saber  és que la meva figura viatge per tot el món, ja que a més de repartir il·lusió molts turistes, i catalans, s’emporten una mica de la nostra terra allà on van.

    M’acomiado de tots vosaltres convidant-vos a fer una passejada per les paradetes de la fira de Santa Llúcia, i ensumar aquest flaire de Nadal.

© Associació Fira de Santa Llúcia 2018

This website uses cookies to customize the content and analyze traffic. If you continue browsing the site you are accepting its use.

More information Accept